Håkan Carlsson 1952 – 1997

Minnesutställning 3 – 21 feb 2007

Vernissage på galleri Thomassen på Götabergsgatan i Göteborg. http://www.gallerithomassen.se

Utställningen känns tidtypiskt ironisk; som en slags sammanfattning av det som man sett i konsten de senaste tio åren. Dubbeltydlighet med sterotypa bilder av kvinnor, erotiskt laddade á la 1950, och vemodiga sublima vyer över ödsliga landskap som för tankarna till livets förgänglighet. Allvar med en ironisk blinkning.

hakan_carlsson.jpg

Svårt att sätta fingret på vad konstnären menar och det tycker jag om. Pratar med galleriets ägare som berättar att Håkan Carlsson varit huvudlärare på Nordiska konstskolan, Kokkola, Finland där många av våra Svenska stora konstnärer varit elever. Ser kopplingar till Ernst Billgrens konst i inslaget av rokokons organiska regelbunda former; Helene Billgrens pin up flickor, Rebecca Burkhalters naturromantik…

På galleriets hemsida kan man läsa ”Håkan Carlsson bröt nya vägar. Tradition och förnyelse korsbefruktades, gränser tänjades så att spänning uppstod mellan det ”vulgära” och det sublima, mellan det i ytan och det i djupet uppkomna uttrycket. Denna metod var ett verktyg, i en process han fick avsluta i förtid.”

Jag tycker mycket om Håkan Carlssons konst. Förstår inte att han är mer känd. Kanske var han en sådan person som lät sina elever komma fram framför sig själv?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.