S-t-a-t-u-s-s-t-r-e-s-s

 Alain de Botton föddes 1969 i Belgien och bor i dag i London. Bland hans mest uppmärksammade böcker kan nämnas Låt Proust förändra ditt liv, Filosofins tröst och Statusstress.

Usch, FEM S i ett ord. Känns som en bra symbol för vad statusstress kan vara- för mycket av allt, nästan inget av det väsentliga…

måsteleva

Fick syn på boken i händerna på en man som var den vackraste manliga varelse jag sett, över huvud taget, på ett år! Först såg jag boken, sedan honom. När jag yrvaket fattat att han faktiskt nog tittade på mig, och inte min pågående stickning insåg jag i sann fjortisanda att jag måste köpa boken för att lära känna ”honom”. Nåja, boken visade sig vara väldigt intressant…

Språket är lite akademiskt ibland och analyserna inte så logiskt resonerande som jag önskat, men det faktum att han sammanfattar det som jag läst men glömt/förträngt i en bok gör att jag måste ha den här boken i min bokhylla. För oss som slarvat oss igenom lektionerna i idéhistoria kan detta vara något av en bibel.

Alain de Botton beskriver i sin nya bok människans oro över sin rangordning i tillvaron: Är vi på väg uppåt eller neråt, är vi vinnare eller förlorare? En oro som han kallar statusstress. Möjligheterna att lyckas är idag större än någonsin och vi jämför oss ständigt med vår omgivning, och blir bedömda av densamma, när det gäller yrkesframgångar, sexuella framgångar, materiella framgångar …
Alain de Botton liknar vårt ego vid en läckande ballong som alltid behöver bekräftelse för att förbli uppblåst, samtidigt som minsta motgång eller bakslag, eller andras framgångar, blir till nålstick som får luften att gå ur.

För individen är statusstress något ont, enligt de Botton, och i dess värsta form ett samhällsproblem. Utgångspunkten är att vi alla är i behov av bekräftelse från vår omgivning, som ofta förenklar oss utifrån ett mer eller mindre överenskommet värdesystem bestående av vinnare och förlorare. Det både i stort och i smått. Vem vill inte vara lyckad på arbetsmarknaden och komma upp sig på sina egna meriter? Vem växer inte några centimeter när omgivningen skrattar åt ens skämt, när man får beröm eller när någon hör av sig och tackar för senast. Finns det då något vi kan göra för att undvika statusstressen? Alain de Botton skriver: ”Tänk på döden. Det är det bästa sättet att sluta oroa sig så mycket över vad andra tänker om dig.” Med sedvanlig humor och träffsäkerhet sätter Alain de Botton fingret på en av den moderna människans ömtåliga punkter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.