Skilda verkligheter

Av Marianne Fredriksson

Boken handlar om förhållandet, kärleken, passionen mellan två människor med olika sätt att se på och förhålla sig till sin omvärld. Angelica den bländade vackra kvinnan med övernaturliga krafter och som känner in sin omgivning intuitivt. Och så Jan som är forskare på hög nivå och matematiker som beskrivs som rationell, sansad och ibland på gränsen till tråkig. De kommer från skilda världar, grälar ofta och lever i ständig rädsla att förlora varandra. Båda har haft en trasslig barndom vilket både förenar och förgör dem. De når till slut fram till en tillvaro tillsammans som är n-ä-s-t-a-n trygg och lycklig, om det inte varit för det ständiga hotet att barndomens traumatiska, delvis bortträngda upplevelser ska komma i fatt dem.

Ämnet är angeläget, men jag är besviken. Boken är fylld av språkliga upprepningar (brist på synonymer) och värre dialogen känns konstruerad och tillrättalagd. Angelica och Jan kokar alltid utsökt gott kaffe och njuter av fantastiskt sex tillsammans. Angelica är sagolikt vacker och känslig och Jan är klok och sansad. Könsrollerna är befästa och beskrivningarna av miljöer och människor är slentrianmässigt idylliska. Till och med när de bråkar hettar det aldrig riktigt till. Det känns fram till slutet, som överraskar, som en reklamfilm med Pripps Blå. Tyvärr blir också faktautläggningarna olidligt långa och det gör mig både otålig och uttråkad. Med all respekt för Marianne Fredrikssons faktamässiga kompetens, så mässar hon ibland likt en gammal stofil.

Slutet överraskar kallt. Jag skakar fortfarande och gråten värker i bröstet. Kontentan blir att två människor med så olika verklighetsuppfattning likt Jans och Angelicas inte kan bli lyckliga tillsammans på lång sikt; att evolutionens strävan att komplettera svagheter inte fungerar på mänskliga relationer.

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.