Livshatstraditionen

tn_1378372594914Anita och småkillarnatn_1378372528477personlighetsstörningbagatellelejonetköhler

Ett mörker som inte når in kan inte skada. Så här skriver Birgitta Trotzig i en intervju:

Livshatstraditionen hindrar människor från att glädjas över det vanliga, det vardagliga. Vardagsglädjen finns på något sätt överallt, enligt Birgitta Trotzig. ”Om man levde idealiskt, skulle man ju leva sakralt, se till att allt är fint och vackert.” Det är något helt annat än den tvångsidyllisering som hon tyckte sig se överallt. ”Folk skall vara lyckliga. Annars skall man gå till terapeuten! Men också depressionen kan avge en egendomlig glädje. Även i det svarta finns det aktivitet, en väg, en strid eller något sådant. Ett tillstånd. När man inte vet vad som är svart eller vitt. Många människor har just upplevelsen att tillvaron är sammansatt och mångtydig. De kan inte se vad som är gott, vad ont, vad sorg, vad glädje. Det förvirrar dem, de känner sig skyldiga, har dåligt samvete. Ett kollektivt dåligt samvete; man skall kunna urskilja gott och ont. Jag skriver för mig själv, för att klara upp det här.”

Bakom en människan förakt och massiva mörker finns ingenting – bara luft. Mörker döljer luft. Ljus lyfter fram livsljuset.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: