Feministiska Strategier

Det är inte lätt att försöka vara kvinna och vara feminist. Ofta blir jag kallad för manshatare, som om JAG skulle hata män ?!!, det är naturligtvis absurt eftersom jag älskar män. Jag hatar antifeminism, dvs ojämlikhet mellan könen och annan rasism eller nedrig fientlighet mot diskriminerade grupper. Måste påtalas att du både kan vara man och kvinna och vara feminist, likväl som det faktiskt går att vara kvinna och vara anti-feminist. Tro mig, jag har träffat många av dem. Kanske är detta ännu värre kan jag tycka, dvs att svika sina egna systrar.

Här kommer några av de vettiga Feministiska Strategier som de de fantastiska kvinnorna Kakan Hermansson (konstnär och programledare), Nina Haber (skådespelare och regissör till För Allas Trevnad), Evin Ahmad (skådespelare på Folkteatern i Göteborg), Amie Bramme Sey (programledare på Sveriges Radio moderator) presenterade i sin talkshow på Storan i tisdags.

samta460

 • Det är okej att inte alltid orka vara bärare av de feministiska idéerna och våga eller kunna agera varje gång – ta strid varje gång.
 • Det är okej att komma tillbaka när man orkar längre fram. Dvs man är inte en ”BAD Feminist” för det.
 • Om man inte förmår formulera sig pedagogiskt kring vad feminism innebär för människor så kan man t ex utbrista i någon form av underligt störande läte (ljud) som gör dem uppmärksamma på att de kanske sagt eller gjort något som inte är helt okej.
 • Skaffa dig ett nätverk av likasinnande där feminismen inte behöver motiveras som idé hela tiden.
 • Samarbeta vid t ex hemgång från krogen. Följ varandra hem och håll kontakt. Stå upp för varandra.
 • Plugga på om historiska personer som kan användas som förebilder, enklare att ha någon att luta sig emot när det blåser kallt.
 • Öva på att inte vara så duktig.
 • Ge dig tid att fundera i lugn och ro, något som alltid män tillåts göra med automatik, vilket även höjer hans status. Man behöver inte veta allt, det är okej att be om att få tid att tänka och ta hjälp av andra.
 • Var inte så hård mot dig själv. Du är okej. Låt dig själv bara vara någon gång.
 • Värna systerskapet, dvs svik aldrig en kvinna som utsätts för kränkande behandling, könsdiskriminering, våld etc även om det innebär att hon legat med din man!!! Ställ honom till svars i första hand annars göder du indirekt patriarkatet!!!
 • Du behöver inte alltid vara pedagogisk, hålla god ton är att föredra, men förlåt dig själv om du flippar ibland.

IMG_2865

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.