SCUM-Manifestet

Scum-Manifestet

Text om patriarkatet – detta mindfuck som ligger som en osynlig, fast fullt kännbar, blöt kall filt över tillvaron för de allra flesta kvinnor. Det faktum att du inte märker av det betyder inte att det INTE existerar, bara att det är en normalitet. En förväntad och helt ”rimlig” orättvisa, som inte märks förrän en påtalar den skeva bilden och kräver ett maktomfördelning eller på annat vis blottlägger detta ”mindfuck”.

Jag tror att de flesta inser att SCUM-manifestet är ironi och bör även ses i sitt sammanhang. Solanas levde i en värld där hemmafruidealet rådde, kvinnor hade inte samma möjlighet till sin sexualitet och sin karriär som män och framför allt så hade Solanas själv blivit sexuellt utnyttjad av sin far i barndomen.

Verkat bör nog tolkas som en uppenbart ironisk kommentar till det kvinnohat som ju finns överallt i samhället hela tiden trots så-kallad ”jämställdhet”. Eller varför inte som en motvikt till t ex Fadern av August Strindberg. Sant kvinnohat eller ville han bara sätta igång kvinnorättsdebatten?

Screenshot 2016-06-28 20.58.27_instant

”Män kan inte samarbeta för att nå gemensamma mål eftersom varje mans mål är att få all fitta för sig själv. Kollektivet är därför dömt att misslyckas; varje »hippie« kommer i panik att hugga första bästa pucko som gillar honom och förpassa henne till förorten så snabbt han bara kan. Mannen kan inte utvecklas socialt, han svingar sig bara fram och tillbaka mellan isolering och gruppsex.
”


”De flesta män, skitfega som de är, projicerar sin medfödda svaghet på kvinnor, betecknar den som kvinnlig svaghet, och tror sig själva om att ha kvinnors styrka. De flesta filosofer som inte är riktigt så fega inser att manliga brister existerar i män, men kan fortfarande inte inse att de bara existerar i män. Därför rubricerar de mäns villkor som det Mänskliga Villkoret. De lägger fram sina intighetsproblem, vilka skrämmer dem, som filosofiska dilemman och ger därigenom status åt sin primitivism; rubricerar högtravande sin intighet som ett »Identitetsproblem«; och fortsäter att pladdra pompöst om »Individens Kris«, »Varats Väsen«, »Essensen föregår Existensen«, »Existentiella Former av Varat«, etc, etc.”


”Kärlek kan inte blomstra i ett samhälle som är grundat på pengar och meningslöst arbete; kärlek kräver fullständig ekonomisk och personlig frihet, fri tid och möjlighet att engagera sig i intensiva, fängslande och känslomässigt tillfredsställande aktiviteter som när de delas med människor du respekterar leder till djup vänskap. I vårt »samhälle« lämnas praktiskt taget inga möjligheter att engagera sig i sådana aktiviteter.”


”Varje mans hemligaste, djupast liggande och mest ohyggliga rädsla är rädslan att det ska upptäckas att han inte är kvinna, att han är man, ett underutvecklat djur. Detta trots att trevligheter, artigheter och »värdighet« förhindrar att han blottas på ett personligt plan. Men för att förhindra ett mer generellt blottande av det manliga könet och för att bevara sin onaturliga, dominanta position i »samhället« måste mannen tillgripa:

  1. Censur. Då mannen reflexmässigt reagerar på enstaka ord och fraser snarare än på intellektuellt fullödiga betydelser försöker han förhindra upptäckten och uppväckandet av hans primitivism genom att censurera inte bara »pornografi«, utan också alla verk som innehåller »fula« ord, oavsett i vilket sammanhang de används.
  1. Förtryck av idéer och kunskap som kan blotta honom eller hota mannens dominerande position i »samhället«. Mycket biologisk och psykologisk information förtigs eftersom den utgör bevis för hans flagranta underlägsenhet jämfört med kvinnan. Inte heller kommer problemet med mentalsjukdom att lösas så länge mannen behåller kontrollen eftersom den för det första ligger i hans intresse – bara kvinnor som har väldigt få hästar hemma kommer att tillåta män att ha den minsta uns av kontroll över någonting – och för det andra kan mannen inte erkänna den roll som faderskap spelar i orsakandet av mentalsjukdom.
  1. Avslöjanden. Mannens största glädje i livet – så långt nu den spände, dystre mannen nu någonsin kan sägas glädjas av någonting – är att avslöja andra. Det spelar inte så stor roll vad de avslöjas som, så länge som de avslöjas. Det flyttar uppmärksamheten från honom själv. Att avslöja andra som fientliga agenter (Kommunister och Socialister) är ett av hans favorittidsfördriv, eftersom det flyttar hotet inte bara från honom själv utan från landet och från Västvärlden. Flugorna i hans arsle är inte i honom, de är i Ryssland. ”

”Om alla kvinnor helt enkelt lämnade män, vägrade att någonsin ha någonting med någon av dem att göra skulle alla män, regeringen och den nationella ekonomin kollapsa fullständigt. Och även utan att lämna män kunde kvinnor som är medvetna om vidden av sin överlägsenhet och makt över män på några veckor skaffa sig fullständig kontroll över allt och åstadkomma mäns totala underkastelse. I ett sunt samhälle skulle mannen lunka lydigt efter kvinnan. Mannen är foglig och lättledd, han domineras enkelt av vilken kvinna som helst som har lust att dominera honom. Faktum är att mannen förtvivlat gärna vill styras av kvinnor, han vill att Mama tar befälet, han vill överlämna sig i hennes vård. Men detta är inte ett friskt samhälle och de flesta kvinnor är inte ens dimmigt medvetna om var de befinner sig i relation till män.

Konflikten är alltså inte mellan kvinnor och män utan mellan SCUM och Daddy’s Girls. Mellan dominanta, trygga, självsäkra, stygga, våldsamma, själviska, oberoende, stolta, spänningssökande, frifräsande, arroganta kvinnor som tycker att de är redo att regera universum, som har levt på gränserna till det här »samhället« och som är färdiga med vad det har att erbjuda – och trevliga, passiva, anpassliga, »kultiverade«, artiga, värdiga, kuvade, beroende, rädda, själlösa, osäkra, bekräftelsetörstande Daddy’s Girls som inte står pall för det okända, som vill fortsätta att vältra sig i kloakerna, vilka om inte annat är bekanta, som vill fortsätta att hänga med aporna. Daddy’s Girls som känner sig säkra bara med Big Daddy i beredskap, med en stor stark man att luta sig mot och ett fett hårigt ansikte i Vita Huset. Daddy’s Girls som är för fega för att möta den vidriga sanningen om vad en man är, om vad Daddy är; som har gjort gemensam sak med svinen, som har anpassat sig till primitivismen. Daddy’s Girls som på ytan känner sig bekväma med det, som inte känner till något annat sätt att »leva« och som har reducerat sitt förstånd, sina tankar och sin synförmåga till mäns nivå, som på grund av sin brist på känsla, fantasi och förstånd bara är värda något i ett manligt »samhälle«, som kan få en plats i solen – eller snarare, en plats i slemmet – bara som tröstare, ego-peppare, avspännare och avelsdjur. Daddy’s Girls som avfärdas som inkonsekvenser av andra kvinnor och som projicerar sina brister, sin manlighet, på alla andra kvinnor och som betraktar kvinnan som ett kryp.

Men SCUM är för otåligt för att hoppas och vänta på avprogrammeringen av miljoner arslen. Varför skulle coola kvinnor fortsätta streta sorgligt med de tråkiga männen? Varför skulle de häftigas och de äckligas öde vara sammanflätat? Varför skulle den aktiva och fantasifulla konsultera den passiva och tråkiga när det gäller socialt beteende? Varför skulle de självständiga hållas fängslade i kloakerna med de osjälvständiga som måste ha Big Daddy att klamra sig fast vid?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.