Only art turns me on

 

Slutsatsen av veckans hermeneutiska övning på Twitter:

Nästan alla på denna sinnessjuka plats (Twitter) verkar bedriva någon slags egenterapi och dissocierar svårt, som utomstående (och samtidig deltagare) blir man sakta nedbruten av det mobbingartade debattklimatet. Stor risk för att tappa fokus och hopp om allt alltså. Twitter är alltså en starkt beroendeframkallande depressiv drog. Börjar som vetgirighet och vilja att förstå världen och slutar med att man själv är ett litet troll?

Man ska inte ha för stort hopp till människans vilja att göra gott, de tvärsäkra som inte förstår begreppet självinsikt,  är mindre än summan av den armè av småtroll som skockas i horder kring dem. Letar du efter självhatarna som gestaltas i nationalismens, konservatismens, socialnationalismens, homokonservatismens, antifeminismens, islamofobernas, islamismens, anti-semitimens, vänster/högerextremismens  o fascismens tecken (som parat sig och muterat på alla upptänkliga vis) behöver du inte leta, de finns alla där. Gemensamma nämnaren verkar vara att de ser enkla lösningar på extremt komplexa problem. Den världsomfattande cirkusen kan möjligen liknas vid kvantfysikens kaostillstånd eller när immunförsvaret försvarar sig mot sig själv?

En annan viktig och inte så hoppingivande insikt man gör ganska fort är att politiker inte är en benämning på någon som är vuxen och kan ta ansvar. Kanske är det inte ens mänskligt möjligt att få grepp av ett KAOSTILLSTÅND som världen befinner sig i nu? Samma sak gäller för komiker eller för den delen ansedda författare och forskare. Du behöver egentligen bara kunna två saker för att stå ut att vistas där längre än en vecka. Vara oförmögen att kunna förstå att komplexa samband existerar, vara hatisk och sakna förmågan till eftertanke och reflektion. Du behöver bara skriva på ett papper på att du ska vara trogen en ideologi och inte tänka själv och lova att aldrig gå utanför din dörr och visa dig i din inrunkade pyamasdräkt. Du kan med fördel missbruka olika droger. Kallas även indoktrinering och jobbet du utför kallas för propaganda fast du tror att du arbetar som journalist.

Det är sådant som alltså alla borde vara livrädda för. Att det öht finns människor som är intresserade av att ingå sådana avtal är naturligtvis en ytterligare komplex fråga utan enkla samband. Även om detta bråkar man naturligtvis. Dagismetodiken och samhällspsykosen breder ut sig. Själv greppar jag inte detta, men inser också att det hedrar mig. Jag är alltså en människa med insikter om mina egna begränsningar.

Det viktigaste att lära unga människor är att lära sig njuta av livet, naturen, kulturen och varandra, läsa och skriva, lära sig skilja på emotionell statistik och vetenskaplig dito, hopp om framtiden, kvantfysikens lagar och hur man bemöter härskartekniker.

Sammanfattningsvis only art turns me on.

Eller som Foucault uttrycker det:

”Kunskap är ett själsligt äventyr och en själslig förvandling. Den som vet skiljer sig inte från den som inte vet genom det enkla faktum att den förre känner till vissa saker, utan genom det faktum att personen i fråga inte längre är densamme. Med andra ord: kunskap är det som förvandlar själva subjektiviteten hos den som vet.”

Att uppnå detta kräver dock att en verklig dialog på lika villkor tar plats mellan tolkaren och det tolkade.

”För att fråga måste man vilja veta, d v s veta att man inte vet.”

Nu ska jag skriva om ”råttmannen” – han som trodde att råttor skulle smita in i hans rövhål om nätterna och plocka ut min examen i psykoanalytisk teori. Nästa vecka ska jag gå en kurs i praktisk filosofi, med fokus på pessimismen. Det känns ju lite positivt ändå.

”Genom att koncentrera sig på att livet saknar mening öppnar sig en möjlighet att njuta av livet.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.