Är genen för stil utrotningshotad?

Medan jag kurerar mig från influensa nummer ”jag-vet-snart-inte” så ser jag film. Den senaste Stockholm Stories var särskilt fin. Karaktären som spelas av skådespelerskan Cecilia Frode är svår att inte älska, både för hennes klädstil och för den integritet hon visar mot de arroganta idioter som hamnar i hennes väg. Hon tvärvägrar att acceptera orättvisor som t ex när en arrogant ”kändis” (komiker som även ger ut böcker) snor en delikatesskorg framför näsan på henne och hennes brorsbarn under ett lotteri som skolan arrangerat.

Stil ska inte förväxlas med klass. Klass innebär att födas med tillgång till ett större kontaktnät och rätt att få misslyckas i en hård värld, och därmed möjlighet att få och behålla ett välbetalt jobb. Eller att på olika sätt förvärva klass till varje pris, som idag innebär möjligheten att både mobba, ljuga och manipulera för att nå framgång.

Underklass innebär alltså inte bara att födas utan möjlighet att åka utomlands och bo fint, utan kanske främst att födas utan motståndskraft mot livets motgångar. Stil däremot innebär förmågan att ”föra sig” bortom begreppet klass; förmågan att hålla stilen trots motgångar och framgångar.

Däremot är stil ingen garanti mot utbrändhet tyvärr.

Notera att jag även säger ”framgångar”. Stil har alltså ingenting att göra med klass, även om det alltså är fullt möjligt att ha både stil och klass. Men det som vinner störst framgång i det narcissistiska samhället vi har idag är tyvärr klass UTAN stil. Finns många exempel som jag av stil inte vill nämna här. Det går inte att köpa stil för pengar, men det verkar inte göra så mycket 2017, eftersom stil verkar fullständigt omodernt och normaliserat?

Den kapitalistiska modellen verkar inte klara av att att hålla stilen. Därför ska nog staten gå in och satsa på stilfulla individer som saknar klass = finansiering & nätverk. Inte av välgörenhet, utan för Sveriges bästa! Till riskkapitalisterna fattat galoppen alltså.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.