Undran över samhället

Varför bry sig om skvaller på sociala medier och fake-news? För att det är både lättare och enklare att sätta etikett på andras misstag än att upptäcka och erkänna sina egna såklart. Och för att det är jobbigt att vara källkritisk. Man behöver konsumera väldigt mycket nyheter, historia, dokumentärer, böcker mm 24/7. Rasism och främlingsfientlighet är alltså lathet, feghet och framförallt intellektuell svaghet? En ren kanalisering av hat (internt och externt) och verklighetsflykt? Ja såklart, men varför?

Omvälvande kunskap är något som ändrar på din världsbild, helst så radikalt att du inte längre kan förstå hur du kunde tänka så som du gjorde tidigare. Kompetens innebär förmågan att ta till dig kunskap och riskera få din världsbild helt rubbad! Det gör du automatiskt om du är normalbegåvad, kan läsa och skriva och har framtidstro och är i balans med dig själv. Alla har potentialen att nå sin personbästa kompetensnivå. Det är där problemet ligger. Många människor känner sig maktlösa över sina liv, bakbundna i ett system tan praktisk möjlighet att välja sitt eget liv bortom standardmodellen som erbjuds? Ett system utan tillräcklig individuell frihet där ingen pratar om hur de själva kan bidra till gemenskapen, utan bara ser till sina rättigheter. Hur blev det såhär och varför? Socialismen säger liberalerna. Internationalismen och mångkulturen säger nationalisterna. Skatterna säger högern. 

Såklart är riskerna med att människan är just främlingsfientlig, lat, feg och intellektuellt svagbegåvad långt mer allvarliga än egenskaperna hos den enskilda, nämligen att vi faktiskt kanske kommer ge makten åt en regering som döljer en fascistisk ideologi 2018. istället för att kunna lägga denna energin på att själva förverkliga våra livsdrömmar?

Obs! Flickan på bilderna har ingenting med texten att göra.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.