Offerrollsretorik i förövarsamhället

Jag vill mena att det är lindrigare att bli påkörd av en bil än att bli utsatt för sexuella övergrepp som barn. Samhället dömer dig inte om du blir påkörd, men om du blir utsatt för sexuella övergrepp läggs skulden och skammen på offret inte på förövaren. Förövaren är oftast man vilket är väsentligt för hur vi ser på brottet. Är han dessutom man i någon av de högre samhällsklasserna är möjligheterna att få honom fälld ännu mindre än om han är t ex låginkomstagare och invandrare. Om det i första hand vore kvinnor som begick sexuella övergrepp och var pedofiler skulle det naturligtvis se annorlunda ut.

Den patriarkala maktstrukturen styr alltså i allra högsta grad fortfarande även hur allvarligt vi ser på olika brott. För hundra år sedan ansågs det t ex förmildrande om en man som blivit änkeman hade sexuellt umgänge med sin dotter. Och än idag vägs omständigheter som offrets val av kläder och egenförvållad berusningsgrad mm in vid bedömningen av sexualbrott såsom våldtäkt (även om brottsbalken ändrats något till det bättre de senaste åren).

Rekommenderar alla att läsa Elaine Eksvärds självbiografi Medan han lever för att ha möjlighet att se, våga lyssna och agera kring sexualbrott. Har även nyligen läst boken En riktig våldtäktsman: en bok om samhällets syn på våldtäkt av Katarina Wennstam som tar upp en annan aspekt.

r_i_b_e_l_l_i_4_8_2017_21_54_47_6

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.